Publikováno

Pečený losos s medovo-hořčičnou glazurou a citronový bulgur

Pečený losos

Postup příravy receptu:

Ingredience:

  • 4 kousky lososa (cca 150-200 g každý), bez kůže
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Glazura:

  • 3 lžíce medu
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • Čerstvě nastrouhaný zázvor (asi 1 lžička)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • Šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce dijonské hořčice

Citronový bulgur s petrželkou:

  • 1 šálek bulguru
  • 2 šálky vody
  • Šťáva a kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Olivový olej (volitelně)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. Lososové filé osolte a opepřete. Položte je do pekáči vyloženého pečícím papírem.
  3. V míse smíchejte všechny ingredience na glazuru – med, dijonskou hořčici, sójovou omáčku, česnek, zázvor a citronovou šťávu.
  4. Nalijte polovinu glazury na losos, zajistěte, aby byly ryby dobře pokryty. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
  5. Pečte v předehřáté troubě asi 15-20 minut nebo dokud losos není krásně zlatý a pečený.
  6. Během pečení několikrát polijte losos zbylou glazurou.
  7. Zatímco se losos peče, připravte citronový bulgur:
    • Do vroucí osolené vody přidejte bulgur a vařte podle návodu na obalu.
    • Jakmile je bulgur uvařený, odstavte ho z ohně a nechte jej odpočívat pod pokličkou asi 5 minut.
    • Přidejte šťávu a kůru z citronu do bulguru, přidejte nasekanou petrželku. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle chuti. Přidejte olivový olej, pokud si přejete.
  8. Podávejte pečený losos s citronovým bulgurem. Můžete ozdobit citronovými plátky a čerstvým bylinkovým posypem.

Toto jídlo spojuje výbornou chutnou rybu s medovo-hořčičnou glazurou a osvěžující přílohou v podobě citronového bulguru s petrželkou. Dobrou chuť!

zdravé jídlo
zdravé jídlo